Bár már korábban hallottam a Pilvaker eseményről, egy ideig nem hozott lázba. Aztán találtam a Youtube-on pár felvételt, ami meghozta a kedvem. Sajnos 2020-ban és 21-ben elmaradt az előadás, de idén, 2022-ben végre megrendezésre került. És végre sikerült jegyet is szereznem rá! Így idén március 15-én sikerült részt vennem.

Mondanom se kell, előző nap olvasgattam újra utána, és ekkor derült ki, hogy aznap két előadás is lesz, mivel az első órák alatt eladták szinte az összes jegyet, így 15 órás kezdettel egy korábbi koncert is lesz. Gyanús lett nekem, hogy akkor én erre a korábbi tudtam csak jegyet venni, mert csak pár nappal a meghirdetett jegyértékesítés után sikerült nekem megvásárolni a jegyet. És igaz lett a megérzésem, 15 órára kellett mennem.

Fél órával korábban értem a helyszínre, ahol már elég nagy tömeg gyűlt össze. Közel 10-15 perc volt, mire bejutottam az épületbe és elfoglalhattam a helyem. A koncert persze csak negyed órával a bejelentett időpont után kezdődött, ahogy ez lenni szokott.

A nézőtér elsötétül. Felhangoznak az Anyám Tyúkja taktusai, de annak csak egy része. A lépcsőkön felkapcsolódik a lámpa, és táncosok jelennek meg, akik a zene ütemére kezükben tartott fényrudakkal mozognak. Az intró után pedig felkapcsolódnak a színpad fényei, és elindul az Anyám Tyúkja. Szép sorban érkeznek az előadók. Az első szám után pedig feljön a házigazda, Müller Dávid, aki elmondja az esemény köszöntőjét, valamint a színpadra szólítja Kautzky Armandot, aki elszavalja Petőfi Sándor – Feltámadott a tenger című versét.

Sorban jöttek a jobbnál jobb számok és előadók. Második szám akkor és ott valahogy megérintett. „Akarsz-e játszani?” Nagyon tetszett a Befordultam a konyhába című szám előadása. Az Itt van az ősz előadásánál megidézték a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örst is felvételről.

A műsorban felidézték a Pilvaker jelentőségét, miszerint a magyar irodalom felértékelődött a fiatalok körében. Megemlékeztek a fellépők, és vendégek is a jubileumi előadásról, és elmondták, kinek mit jelent a Pilvaker. Ekkor a színpadra lépett Bánki Beni, Trokán Nóra, Kautzky Armand, Szabó Simon is. A koncert természetesen a Nemzeti Dallal ért véget, a ráadás dal pedig a Talpra Magyar lett.

Az egész koncert élőzenével ment, azaz egy zenekar kísérte végig a fellépőket. A legjobb forma a hegedűs volt, aki a színpadon néha táncolt is, illetve fizikailag is kísérte a fellépőket.

Többször elmondták, hogy így, ebben a formában utoljára láthattuk a műsort és a fellépőket. Hát kíváncsian várom, milyen formában fogják a jövőben megtartani, ha megtartják.

About Author

Leave a Reply