Száraz lábbal a Barlangfürdőben

0

Mint az köztudott (jöjjön közeleb Schafranek!) a Miskolc-tapolcai Barlangfürdő karbantartás miatt van zárva. A munkavégzés végéhez közeledve bemutatót tartottak január 20-22 közötti hétvégén. Mondanom sem kell, hogy mivel elég érdekes eseménynek ígérkezett, így gyorsan időpontot foglaltunk az egyik sétára anyuval, majd pénteken le is utaztunk Miskolcra.

Vízkereszt után, amikor az orosz turisták is hazautaznak, bezárják a fürdőt, leengedik a vizét, és ellenőrzik a medencéket, végigjárják a barlangot, végigkopogtatják a köveket, hogy megállapítsák, melyik mozog, és azokat leszedjék, hogy ne akkor pottyanjon le, amikor a fürdővendégek a medencében fürdenek. A gépek, szivattyúk is ilyenkor kerülnek karbantartásra.

Vízkőlerakódás az egyik csőből

Érdekes volt a most száraz medencében, barlangban sétálni, ahol 1-2 hete még lubickoltak az emberek. Én kb 15 éve jártam itt egy alkalommal, amikor kocsonyafesztiválra látogattam el az akkori párommal.
Megtudhattuk, hogy a barlang természetes képződmény, hogy a hőforrás már évszázadok óta működik, már az ősember is fürdött benne.

A barlangok természetes képződmények, nem ember vájta. Bent a hőforrások miatt olyan meleg volt, hogy többünkről lekívánkozott a kabát is. Felette karszthegy található, ugyanaz a kőzet alkotja, mint az Aggtelki barlang feletti hegyet. Így a karsztvíz is behatol a területre, beszivárog a kövek között, és csöpög a plafonról. Éppen ez a nedvesség miatt a lámpák fényénél moszatok is megtelepedtek.

Kalcit lerakódás

A fürdő forrása a 28 méter mélyen helyezkedik el, onnan tör a felszínre. Itt nem kút fúrt kútból táplálják a medencéket, hanem természetes formában jön a fel a 30 fokos termálvíz. A karbantartás ideje alatt a kutat és a forrást is ellenőrzik.

A túra végén a gépeket, a víztisztító berendezést is megnéztük. Fertőtlenítésre továbbra is klórt használnak a medencék vizéhez, ami többszörös szűrőrendszeren át jut el végül a fürdéshez. Mivel a víz oldott ásványanyag tartalma 1000mg/l alatt van, nem minősül gyógyvíznek, csak termálnak, így korlátozás nélkül használhatják gyerekek, és idősek is. A víz jótékonyan hat az idegrendszeri és a mozgásszervi betegségekre.

About Author

Leave a Reply