Sikerült az augusztusi hosszú hétvégét egész hosszúra nyújtani, 6 nap szabadságot kaptam.

Első nap egy (19-én) rég óta tervezett túrát csináltunk meg. Illetve sajnos egy pont kimaradt.
A terv szerint Apc közelében a tengerszemet néztük volna meg.
Következő a Kazári Riolittufa képződmény lett volna. x
És a legvégső a Somoskőújfalu vára volt.

Mint látszik, a kazári riolittufa képződmény maradt ki. Sajnos túl hosszú volt a túraútvonal, eléggé sáros volt, eleredt az eső is közben, így végül visszafordultunk féltávon.

De először Apc-on voltunk, illetve a község mellett, az erdő közepén, ahol megnéztük az ország egyik „tengerszemét”. Nem igazi tengerszem, hiszen a tó medencéje nem természetes képződmény, és nem is gleccserek vize táplálja. A tó egy megszűnt bánya helyén alakult ki, csapadékvíz táplálja, mélység elérheti a 10-15m-t is.
Amikor ott jártunk, többen sátraztak a partján, tábortűz nyomai is ott voltak, valamint horgásztak is.

Innen kis kitérő (eltévedés) után Kazárra mentünk, ahol a riolittufát szerettük volna megnézni, de ez sajnos most kimaradt.

Kazár után irány Somoskőújfalu és az ott található vár. Az épület érdekessége, hogy az oda vezető aszfaltozott út terület Magyarországhoz tartozik, míg a hegytető és azon a vár már Szlovákia területe. Sajnos éppen ezért a vár már csak romokban létezik. Egyetlen tornya maradt meg, ami látogatható.
A várba egyébként már Szlovákián keresztül lehet csak bejutni. A parkoló magyar területen van, de ahogy megyünk fel a várba, átlépjük az országhatárt. A község a várral együtt még 1920-ban a trianoni döntésnek köszönhetően került az akkor megalakult Csehszlovákiához. Az akkori döntések persze nem voltak véglegesek, így egy közeli bányatulajdonos orvos által elvégezett életmentő műtétének köszönhetően újabb tárgyalások és vizsgálatok kezdődtek a területen, így Magyarország Salgótarjánt és a környező falvakat, Somoskő-t és Somoskőújfalut is visszakapta, viszont a katonai szempontból fontos hegytető és így a vár is az országhatár túloldalára került, és ott is maradt. A rendszerváltás után a vár látogatásához útlevél kellett, ma már viszont bármikor bárki átlépheti a határt, hiszen mindkét ország a Schengeni övezeten belül található.

Másnap irány nagyiék kicsiny faluja, 317km út, 3 órás autókázás. Itt egy kis munka várt. Elindult a tyúkólak teteje hosszanti irányban. Amikor leszedtük a cserepeket, kiderült, hogy a faszerkezetet elöregedett, helyenként megette a szú, ezért kénytelenek voltunk új faanyagot venni az új tetőhöz, illetve a régit el kellett bontanunk.

Igen, sajnos megint annyi itthoni munka jött össze, hogy csak mostanra sikerült megírni.

About Author

Leave a Reply